Rýžovému vínu se také říká mijiu. Toto víno se vyrábí kvašením rýžového škrobu, kdy se tento výrobní proces podobá přípravě zápary při výrobě whisky. Při výrobě rýžového vína působí však jeho mikroorganismy a tím má spíše blíž k pivu, než vínu. Má však vyšší obsah alkoholu než víno z révy. Rýžové víno se vyrábí z vybraných druhu rýže, které mají bílá zrna s měkkým jádrem. V Asii se rýžové víno používá:
· při stolování
· při vaření.
· a k náboženským a obřadním účelům
Stejně jako saké, i toto rýžové víno se podává v Asii studené, teplé nebo horké. To už záleží na konzumentech i na ročním období. V zimě se podává víno horké a v létě studené. Většina druhů rýžových vín v sobě obsahuje čtrnáct až sedmnáct procent alkoholu. Rýžové víno je často součástí mnoha japonských rituálů, převážně při příležitosti oslav svátků. Rýžové víno se podává nalité do maličkých keramických nebo dřevěných kalíšků, které se nazývají čoko. Kromě toho lze využít rýžové víno i saké do nejrůznějších koktejlů.
Rýžové víno v kuchyni
Rýžová vína mají zvláštní, lehounkou rýžovou chuť s ovocnou příchutí. Jsou vhodné k různým oslavám, ale hodí se také k dochucování omáček a marinovaných mas. Rýžové víno můžeme používat:
· k přípravě sushi
· přidávat do zálivek a marinád
· podávat na rýži
· přidávat ke kuřeti, rybě, krevetám nebo tofu
Tímto lahodným rýžovým vínem je možné dochucovat opravdu velké množství vařených pokrmů, kterým dodává specifickou a nezaměnitelnou chuť.
Rýžové víno Shaoxing
Jedno z oblíbených rýžových vín je víno Shaoxing. To je jedním z nejznámějších rýžových vín v Číně. Původem je toto víno z regionu Shaoxing v provincii Zhejiang na východě Číny. Rýžové víno Shaoxing je velmi populární nejen v Číně, ale i na Taiwanu a v jihovýchodní Asii.
Obvyklou náhražkou rýžového vína, které se používá v asijských kuchyních, může být suché světlé sherry.